Gurulunk, mosolyogva tapossuk a gázt egy ideig, és az áru már célba is ért! Kamionokat megbámuló kisfiúként még jómagam is hittem, hogy a logisztika ilyen egyszerű. A remek szállítás azonban csak az egyik fele a képletnek: a “másik oldalon” gyakran változó jogszabályok, engedélyek és külföldi útdíjak előzik meg egy teherautó rajtját.

Transzfer Lilliputba

Emlékszünk még Gulliver kalandjaira? A törpék és óriások földjén utazó hős történetének felnőttként egészen más, kőkeményen szatirikus olvasata van, de a lényeg megmaradt. Gulliver bárhová utazik, extrém helyzetekhez kell alkalmazkodnia. Pont, mint a logisztikusoknak! Annyi bizonyos, hogy sokáig Swift karakterének érezhettük magunkat, ha szállítmányozóként a külföldi útdíjak rengetegében próbáltunk meg tájékozódni…

Mattot ad a bürokrácia?

A csapatommal lételemünk, hogy a szabályok szerint játsszunk, épp ezért okoz bosszúságot, amikor minden lépésednél elgáncsolnak az adminisztráció ördögei.

A különböző jóváhagyási kérelmek indokolatlanul hosszú procedúrába torkolltak, és az uniós szabványok sem jelentették mindig az origót,
mert számos országban ettől eltérő műszaki előírások voltak érvényben. A külföldi útdíjak befizetési rendszere sem volt kevésbé bonyolult. Azonban jó hírünk van: az Európai Unió egy jó nagy csavarral épp most próbál véget vetni mindennek!

Beszélő külföldi útdíjak

A kommunikációs akadályok úgy tűnik, hamarosan elhárulnak. Épp most jelentett be ugyanis az EU egy új, úgynevezett információmegosztási rendszert. A legtöbb tagállamban eddig is működött elektronikus útdíjfizetési rendszer, ám egymástól függetlenül.

Mostantól mindez átjárható lesz: a hatóságok hozzáférhetnek a többi tagállam gépjármű nyilvántartási adataihoz,
így nemcsak a külföldi útdíjakat elbliccelőket tudják könnyebben azonosítani, de az eddig sok fejfájást és várakozást okozó különleges engedélyek (pl. kompok, alagutak) megszerzése is fényévekkel egyszerűbb lesz.

Hétköznapi könnyebbségek

Mit jelent ez egy ügyfélnek, aki egyszerűen szállítmányozást szeretne rendelni egy európai célországba? Nos, a változás leginkább a kulisszák mögött lesz érezhető, hiszen azért dolgozunk, hogy az előbb sorolt nehézségek semmilyen hatással ne legyenek a szolgáltatás minőségére. Ha viszont autóval ugranánk ki néhány rekesz jó bajor sörért vagy megnéznénk a tavaszi Velencét, legyünk résen!

A külföldi útdíjak megváltozott fizetési rendszerek városi és városok közötti autópályákra is vonatkozik!
A logisztika alapszabálya, hogy megszokások helyett az aktualitásra figyelünk – ha egyszerű utazóként is ezt a mentalitást követjük, nem érhetnek nagy meglepetések.