Függönyt fel! Ideje, hogy olvasóinkat egy kicsit a kulisszák mögé is beengedjük. Azt mindenki sejtheti, hogy a jó szállítmányozás titka a jó szervezés, de ezek összetevői talán homályosak lehetnek. Rengeteg faktor van, amire figyelni érdemes ahhoz, hogy a kamion kerekei a lehető legsimábban gördüljenek – ezért fontos követni annak az átgondolt receptnek az utasításait, amit logisztikai stratégiaként ismerünk.

A 7 m-szabály

Ha minden iparágat egy-egy nagy találmánnyal azonosítunk, a logisztika egyértelműen a híd. Alapvető feladata, hogy összekösse a terméket vevőjével, de mindezt szigorú szempontok szerint. A logisztikai stratégia, mint a szállítmányozás esszenciája a legrövidebben talán a találó „7 m”-aranyszabállyal írható le.

Megfelelő termék, megfelelő minőségben, megfelelő állapotban, megfelelő helyen, megfelelő időben, megfelelő felhasználónak, megfelelő költségen

– ha lenne nyolcadik „m” az pedig a minden esetben elvárhatót jelölné.

Logisztikai stratégia: csak arányosan!

Természetesen van különbség szállítmány és szállítmány között is. A lánc első eleme a beszerzési logisztika, amely a termeléshez szükséges elsődleges anyagokat szerzi be. Ezt követi a termelési logisztika, amely lebonyolítja a beszerzés és a termelés közötti folyamatokat. Mindezt a marketing logisztika koronázza meg, amely lefedi a már elkészült termékek célpiacra juttatását. Tevékenykedhet egy cég a három közül bármelyikben, egy logisztikai stratégia alapelve mindig az arányosság lesz: a szállítás idejének és a kiszolgálás minőségének egyensúlyban kell lennie a különböző költségekkel.

Ami a szakkönyvekből kimaradt…

Az elméletek persze mit sem érnek, ha az ügyfél nem elégedett. Az alapvető szakmai iránymutatás csak az alap, amire egy sokat látott logisztikai cég tud igazán jól építeni.

A logisztikai stratégia hol írott, hol íratlan szabálya a proaktivitás: természetesnek vesszük, hogy az apró részletekre is felhívjuk a megrendelő figyelmét.

Legyenek azok helyi nyitvatartási szokások, számla és számla közötti különbségek, vagy épp vámügyintézési finomságok.

Minőség: két lábbal a földön

A logisztika törvényei ráadásul némileg új színezetet kapnak, ha kkv-k körében alkalmazzuk őket. Itt ugyanolyan fontos a magas minőségű szolgáltatás, ugyanakkor kiemelt szerepet kap a költségek csökkentése.

Olyan céggel érdemes együttműködni, ahol a minőség romlása nélkül képesek elkerülni az állásdíjat és az átrakodást.

Nagy terhet vesz le továbbá egy cég válláról, ha logisztikai partnere járatos külkereskedelmi közvetítésben, és vállalkozik is erre: képviseli az érdekeinket, meggyőződik az áru átvehetőségéről – és ha szükséges, az árunk újracsomagolását is azonnal megoldja. Kisvállalkozásként a logisztikai stratégiát elég, ha egy lépésben elintézzük:bízzuk a dolgot egy profi logisztikai csapatra, ahol odafigyelnek az igényeinkre.