Ha eddig a blokkláncról egy iskolai papír-újrahasznosító projekt jutott eszünkbe, újra kell gondolnunk… De ha félretesszük a viccet, akkor is homlokráncoló dilemma lehet: mi ez a titokzatos nevű rendszer, és mi köze van a logisztikához? A kriptovalután innen és túl, a blokklánc nagy jövő előtt áll – a szállítmányozás pedig jelentős előnyökre tehet szert, ha okosan használja.

A postaládától a közös nevezőig

Mi a különbség egy egyszerű Word dokumentum és egy felhő platformon keresztül megosztott fájl között? Előbbinek egy másolatát tudom elküldeni e-mailben egy munkatársamnak, aki -anélkül, hogy látnám – módosításokat végez rajta, majd az eredeti dokumentumnak egy harmadik verzióját kapom vissza. Nem valami egyszerű… Ezzel szemben

a közös szerveren megosztott fájlhoz mindenki egyszerre fér hozzá: így nemcsak átláthatóvá, de hitelessé is válik.
A jó hír, hogy a blokklánc segítségével nemcsak az internetes pénzátutalás, de az ellátási lánc is ilyen egyszerűvé válhat.

Blokklánc, a bizalom szemeiből

Ennek a kulcsa ez a bizonyos blokk, amit természetesen nem a megszokott hőpapíros formában kell elképzelnünk. Az informatikai zsargonban azt a digitális rekordot jelöli, ami egy-egy tranzakciót tárol. A láncszemek itt a vállalati hálózat számítógépei, és természetesen a mögöttük ülő dolgozók, akik aláírásukkal azonnal hitelesítik a blokkot, és biztosítják, hogy minden illetékes hozzáférjen az eredeti főkönyvhöz, amit az adott ügyben egymáshoz kapcsolódó blokkok alkotnak. Ez látszólag egyszerű könyvelési bravúr – az áttörést az a kőkemény megbízhatóság jelenti, amire sosem volt még ilyen kidolgozott modell az üzleti életben. Ha egyetlen centrum helyett minden résztvevő kezében ott a kontroll, az gyakorlatilag lehetetlenné teszi a visszaélést.

Láncok tánca?

És ennek mégis mi köze a logisztikához? A kérdés jogos, a válasz egyszerű.

A mi iparágunk is egyfajta láncolatra, az ellátási láncra épül. Azt, hogy minden láncszem igényei teljesültek, kereskedési dokumentumok igazolják.
Csakhogy ezek még gyakran papíralapúak. A tranzakciók pedig a digitalizálás után sem lesznek varázsütésre gyorsabbak: olykor több nap is eltelhet mire valóban teljesülhetnek. A hosszú távú jövőben a blokklánc a pénzintézetek és a logisztikai ügyfelek közötti kapcsolatot olyan mértékben lesz képes egyszerűsíteni, hogy mindez másodpercek kérdése lehet.

Szép, új, gyors világ

A blokklánc hatalmas lehetőséget nyújt, hogy a logisztikai cégek még jobb szolgáltatást nyújthassanak.

Drasztikusan leegyszerűsítheti a vámolási folyamatot, csökkentheti a szállítási eszközök költségeit, levághatja a hajmeresztő kanyarokat a bürokrácia útvesztőiről.
Mivel az ellátási láncnak minden egyes adatbeviteli pontját képes nyilvántartani, az eddigieknél pontosabban nyomon követhető lesz a szállítmányok útja.

Persze ahhoz, hogy a különböző láncok közötti kommunikáció szabványai kialakuljanak és rögzüljenek, hosszú éveket kell várni. A mi csapatunk továbbra sem hisz a hirtelen technológiai bravúrokban – azt viszont tapasztalatból tudjuk, milyen gyorsan fejlődik a szolgáltatás, ha nyitottak vagyunk a nemzetközileg bevált jó gyakorlatokra. Izgatottan várjuk az új korszakot!