Épphogy kipihentük a tavalyi karácsony dömpingjét, újra eltelt egy év… Ám nemcsak az idő szalad, hanem logisztika és a kapcsolódó iparágak sem állnak meg, egy percre sem. A CargoPlaza csapat fejben már a következő év változásait figyeli. 2019-ben a szállítmányozásban eddig nem látott nehézségek és izgalmas lehetőségek várhatóak: mutatjuk, mire érdemes készülni.

Minden lett, azonnal – maradhat?

Kattintok, megrendelem, és holnap a küszöbömre várom. Ez a vásárlási mód többé nem elrugaszkodott sci-fi regények eleme. Jó néhány éve a hétköznapjaink része, de az utóbbi egy-másfél évben ugrásszerű mértékben vette át a hangsúlyt a többi fogyasztási lehetőségtől.

A vásárlók elvárásai fokozódnak, egyre gyorsabb ellátás kell. A jövő hét már nem elég: a tendencia az egy-két napos határidők egyeduralma felé mutat.

A raktárakat tehát közelebb kell vinni a kereskedőkhöz és a vásárlókhoz egyaránt. Ennek megfelelően egy egyszerű kiszállítás az eddig bevett két-három helyett nyolc vagy kilenc logisztikai beavatkozást (átrakodást, átirányítást) igényel. A jövő év tehát a sebességé – az utolsó kilométer sosem volt még ilyen fontos.

Logisztika az anyósülésről

Az utakon már zajlik a logisztikai forradalom. Hatalmas visszhangot keltettek az idei év vezető nélküli jármű tesztelései.

A központi irányítású kamionok rengeteg lehetőséget rejtenek: közelebb vinnének például a logisztika világméretű munkaerőhiányának megoldásához.

Ez azonban még 2019-ben is távoli lehetőség lesz. Erre a területre még rengeteg fejlesztés vár, mire elfogadottá válik. Annál kézzelfoghatóbbak viszont a hús-vér sofőröket támogató biztonsági rendszerek, amelyek jövőre valóban az ipar szerves részévé válhatnak. Szenzor, amely hanggal fegyelmeztet, ha a jármű bármilyen irányban túllépne a sávon. Rendszer, amely automatikusan lassít, ha a közelben veszély várható. Adaptív tempomat és stabilitást segítő technológia – ezek már a jelen és a közeljövő eszközei, amelyek sokkal élhetőbb szállítmányozást teremtenek.

Siker, háttérfénnyel

Ha az előző két szempont nem hordozna magában elég változást, feltűnnek azok az innovációk, amelyek a háttérben zajlanak. A mesterséges intelligencia megkönnyíti a kalkulációt, a blokklánc fejlődése újabb és újabb kapukat nyit meg a minél hatékonyabb logisztika előtt. Az úgynevezett dolgok internete (angolul Internet of Things, röviden IoT) olyan újításokat tesz lehetővé, amelyek a gyártás, a pénzügy és az egészségügy mellett a logisztikát is újabb szintre emelik. Segítségével az iparág párhuzamosan válik egyre komplexebbé és egyre kiszámíthatóbbá. Ez jobb döntésekhez vezet hosszú távon és az adott pillanatban is, segítségével célra vezetőbb válaszokat kapunk.

2019 tehát a kockázatok és a nagy sikerek éve lesz a logisztikában. A legfontosabb döntés, hogy kivárunk és figyelünk – vagy bátran állunk az iparág folytonos fejlődései elé.

Ebben az izgalmas időszakban egy dologról kell igazán meggyőződnünk: legyen mellettünk egy profi csapat. Ha ez megvan, a minőséget természetesnek vehetjük

– érje bármilyen extrém változás a szállítmányozás világát.