Az október zajjal jár – és ennek nem csak az iskolát újrakezdő gyereksereg az oka. A hétvégi forgalomba sok régi ismerős visszatér ősztől: a nyáron megállásra intett kamionosok. De vajon mit jelent ez, ha szállíttatni szeretnénk, és mit, ha a családdal hétvégi autózást tervezünk? Megmutatjuk, mit hogyan érdemes tenni az őszi dömpingben, és egyáltalán, mi áll az egész kamionstop mögött.

Szép nyári nap…

A 7,5 tonnánál nehezebb kamionnal közlekedőknek a szokásosnál is alaposabb tervezésre van szükségük a nyár legmelegebb heteiben. Júliusban és augusztusban ugyanis korlátozzák a szállítmányozás járműveit: szombatonként 15:00 órától egészen vasárnap este tízig nem közlekedhetnek a hazai utakon. Persze Európa számos más országában is létezik hasonló, vagy épp a miénkkel megegyező kamionstop. Ezek összeegyeztetése minden logisztikai cégnek, így a CargoPlazának is komplex feladatot jelent – de ismervén a nemzetközi viszonyokat, úgy szervezünk, hogy minél inkább csökkentsük az így elvesztett időt.

…tömött parkolók az út mentén

Hogy miért szabályozzák mindezt? A nyár a turistáké, így a hétvégén még az év közben megszokottnál is telítettebbek az utak az üdülni igyekvő családoknak köszönhetően. Így az intézkedés elsősorban első sorban őket védi.

A kamionstop azonban tipikusan az a törvény, ahol a kivétel erősíti a szabályt.

A stopot egyrészt többször is feloldották a hatalmas hőség miatt, tekintettel az állás miatt szauna hőmérsékletűre melegedett fülkékben ülő sofőrökre. Másrészt pedig nem kellett gyanakodnunk, ha a tiltott időszakban is láttunk egy-két teherautót az úton: többek között a rendőrségnek, a katasztrófa-elhárításnak, és a gyorsan romló termékeket szállítóknak sem kellett megállniuk.

Turbóra kapcsolt logisztika?

Most, hogy a kamionstopnak is megálljt parancsolt az őszi időszak, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk. Ha szállítmányozást rendelünk, a kevesebb megszorítás rövidebb menetidőt eredményezhet.

Ám ne számítsunk ugrásszerű sebességnövekedésre: a régi akadályokat olyan újak válthatják fel, mint például a rengeteg útfelújítás.

Hétvégi autós kirándulásokon pedig nem árt, ha körültekintőek vagyunk – autósoknak és kamionosoknak egyaránt az a legjobb, ha minél kevésbé akadályozzák egymás útját.

Kamionstop: ne felejtsük el örökre!

A leghosszabb egybefüggő kamionstop tehát véget ért – mégsem dőlhetünk hátra a megszokások kényelmes fotelébe. Váratlan események mindig történhetnek, ami gyors alkalmazkodást kíván. Ezen kívül ünnepeken, hosszú hétvégéken is megéri tájékozódni, mielőtt elindulunk. Általános tény, hogy a munkaszüneti napokon is a nyári szabályok érvényesek. Ezek azonban nem összekeverendők a pihenőnapokkal! A legközelebbi ilyen október 22-én lesz: ezen a napon pihenőnap lévén még közlekedhetnek a kamionok, 23-a viszont munkaszüneti nap, így a stop van érvényben. Egy nyugodt utazás mindig megér egy-két perc böngészést!