Európa országainak sokszínűsége olykor jól megtréfálja a gyakorlatlan szállító cégeket. Ezek a tréfák azonban komoly pénz-és időpazarlást jelenthetnek… Egy jó logisztikai csapat – például, mint mi is – viszont pillanatok alatt rezonál a különböző tradíciók közlekedési hatásaira, és hatékony döntéseket hoz. Lássuk, milyen izgalmas kihívásokkal néznek szembe áruink fáradhatatlan fuvarosai! 

Nagy, déli „Szundi” gomb

Emlékszünk, amikor az óvodában ebéd után kötelezően aludni küldtek minket?

Spanyolországban és Olaszországban a délutáni pihenés nem gyerekjáték vagy úri hóbort, hanem az üzleti órákba beépített, komoly szokás.

Praktikus oka van: a délután első két-három órájában a mediterrán országokban elviselhetetlen hőség köszönt be, ami nagyon megnehezítené a hatékony munkát. A kevésbé forró Franciaországban is találunk hasonló szokást: itt az ebéd utáni kávét veszik nagyon komolyan, egy eszpresszó elfogyasztása egy fél délutánba is beletelhet.

Jobb, bal, jég?

Ha az Egyesült Királyságban először ülünk a volán mögött, a baloldali közlekedés akkor is meglepetésként fog érni, ha már ezerszer hallottunk róla. Jó, ha olyan céget választunk, ahol a sofőröknek nagy gyakorlatuk van a „váltásban”.

A közlekedési viszonyokat az időjárás teszi szélsőségessé: márpedig a csomagoknak akkor is sértetlenül kell megérkezniük, ha a reggeli napsütést délutáni eső és esti havazás váltja fel – egy átlagos tavaszi napon.

Ráadásul a briteknél több körforgalom van, mint más országokban együttvéve… Az ötórai tea szokását pedig – ha nem is ragaszkodnak mindig pontosan ehhez az időponthoz – illik tiszteletben tartani.

Ünnep, ünnep hátán

Azt hiszem, magyarként nem panaszkodhatunk, ha munkaszüneti napokról van szó, de egyes európai országoknak még nálunk is több jutott… Törökország például 14 és fél munkaszüneti napjával a 9. helyet foglalja el a világ toplistáján.

Amellett, hogy ezeket figyelembe vesszük, a vallási szokásokat is szem előtt kell tartanunk. Az egyik leghíresebb a ramadán. A 30 napos böjt ugyanúgy minden évben más időpontra esik, mint a keresztény vallásokban a húsvét.

Bár egyik alapvetése, hogy mindennek a hétköznapi szokások szerint kell haladnia, a munka nem állhat meg, az esti órákban érdemes figyelmesnek lenni, hiszen ilyenkor pótolják be az egész napi étkezést.

A logisztika fűszerei – minden csak szokás kérdése

A fentieknél kevésbé ismert, apró szokások vagy épp furcsaságok persze bárhol előfordulhatnak – és nem szabad lebecsülnünk hatásukat a logisztikára. A CargoPlaza egyik alapelve, hogy a logisztika munkarendjére ható kulturális különbségekkel számolva úgy szervezünk, hogy ügyfeleink csak saját nyaralásaikon érezhessék azok hatását. Legyen szó hagyományos utcai fesztiválról, vagy épp – Hollandiában megszokott módon – az út közepén parkoló autókról.