Autónk az űrben is boldogul egyedül – feltéve, ha miénk a világ leghíresebb önvezető járműveket gyártó cége. Ám ha fejlődésről van szó, nem kell olyan messzire ellátnunk: napjaink legújabb vívmányai szinte kivétel nélkül robottechnikával kapcsolatosak. Ha már a porszívónkat is hagyhatjuk önállóan dolgozni, miért épp a szállítmányozás maradt volna ki?

Nem bűvésztrükk!

Olyan gyorsan történt – az önvezető járművek látszólag pillanatok alatt váltak sci-fi történetek izgalmas elemeiből napjaink híreivé.

Az első automatizált autót azonban az első T-modell után alig két évtizeddel, 1925-ben fejlesztette ki Francis Houdina. Ismerős a név?

Nem véletlen: sokan éltek abban a tévhitben, hogy a rádióvezérlésű autó valójában a legendás szabaduló művész, Harry Houdini legújabb produkciójának a része…

Robotok az amerikai sztrádákon?

A kamionok automatizálása felé tett első lépésekre azonban egészen 1991-ig kellett várni. Ekkor ugyanis az USA kongresszusa úgy tervezte, hogy

hat éven belül a közlekedés számos területére, így a szállítmányozásba is bevonja az automatizált járgányokat: önvezető autók, buszok, kamionok vonultak a nagyközönség elé.

Bár a programot költségcsökkentés miatt végül törölték, az óriási érdeklődés és az innovációs törekvések nem hagytak alább.

Kamionok elsőbbségben

Önvezető kamionokkal valószínűleg hamarabb találkozhatunk közúton, mint autókkal. Ennek elsődleges oka, hogy a kamionok terepén, az autópályán az automatikának nem kell gyalogosokkal, zebrákkal, úthibákkal számolnia.

Az online rendelések népszerűsége is közrejátszik: egyre nagyobb az igény a csomagok szállítmányozására, amihez az önvezető technológia gazdaságos alternatívát jelenthet.

2016 októberében már le is zajlott az első szállítmányozás, amit vezető nélküli kamionnal vittek véghez, méghozzá igen értékes rakománnyal: 50 000 doboz sör érte el coloradói célját.

Új világ a szállítmányozásban?

Az önvezető kamionok mellett az egyik fő érv a biztonság: az automatizált technológia alkalmazkodik a különböző útviszonyokhoz, nagyobb stabilitást biztosítva a járműnek. A másik a gazdaságosság: a fejlesztés 10%-kal kevesebb üzemanyag fogyasztást eredményez. A biztonság ugyanakkor ellenérv is: az emberi tényező kivezetésével a nem várt körülmények problémát jelenthetnek. Ahhoz, hogy ezek a kamionok a szállítmányozás részei lehessenek, még hosszas jogi procedúrákon át vezet az út, ráadásul a sofőr szférán belül akár munkanélküliségi hullámhoz is vezethet.  Mindezt megfontolva, a Cargo Plazánál továbbra is az ésszerű haladás hívei maradunk – követjük a trendeket, de kísérletezés helyett nekünk az ügyfél elégedettsége a legfontosabb.