Rajzolj füstölgő autókat! – csenghet ismerősen a fiatalabb generáció fülében még óvó- vagy tanító nénije hangja a Föld napján rendezett rajzversenyen. Szüleik korosztálya pedig először a tévéből, rádióból hallhatta az ózonrétegről és a vízszennyezésről szóló ijesztő híreket. Ám a nagy kérdésre egyik forrásból sem kaptunk választ: hogyan kímélhetjük környezetünket saját, mindennapi életünkben? Aztán a sok környezetvédelmi kezdeményezés mellett megjelent a zöld fuvarozás…

Nem csak mítosz!

Földünk veszélyben van. A tiszta levegőnket védő ózonréteg sokat károsult az utóbbi évtizedekben, sarkvidékeink olvadoznak, úgy az óceánokban, mint közeli folyóinkban is szigetnyi méretű olajfoltok úsznak.

Ebben sajnos szerepe van a szárazföldi logisztikának is: különösen az elmúlt évek szabályozásai előtt a kamionok jelentős károsanyag-kibocsátást produkáltak. Úgy tűnhetett, a vásárlók tehetetlenek ez ügyben…

Kilátások a kamionablakból

…így a tudomány a fejlesztések irányába indult. Cél, hogy a kamionos szállítás – ami a következő harminc évben valószínűleg háromszor ekkora léptékű lesz – minél kevesebb környezeti kárt okozzon. Ennek érdekében nagyon különböző elképzelések láttak napvilágot:

Németországban például a jövő kamionjai a villamosokéhoz hasonló vezetékekhez csatlakozhatnának az autópályákon, illetve a zöld fuvarozás egyik eszközének tartják az övezető kamionkonvojokat is.

Zöld fuvarozás, közel Önhöz

Ám nem kell annyira előreszaladnunk a jövőben, ha termékeinket zöld fuvarozással juttatnánk célhoz. Az úgynevezett FTL (fulltruckload), azaz ügyfelenként egy kamion-módszer helyét, különösen a kkv-k körében, az LTL (less thantruckload) kezdi átvenni.

Ennek lényege, hogy nincs szükség egy kamionnyi árura ahhoz, hogy szállítmányozást vegyünk igénybe – és az LTL cégek is igyekeznek elkerülni, hogy kitöltetlen kapacitású kamiont indítsanak.

Gazdaságosság és környezetbarát jövő

A Cargo Plaza csapatának szívügye az LTL, azaz a részrakományos szállítás. Ennek egyik oka a gazdaságosság: lebontjuk az akadályokat azok előtt, akik nem tudnak megtölteni egy kamiont, és eddig a költségek miatt riadtak vissza a szállítmányozástól. A másik, hogy így viszont attól sem kell tartanunk, hogy a zöld fuvarozást csak tőlünk kívülálló erők képesek elterjeszteni! Vásárlóként azt gondolhatjuk, csak apró elemek vagyunk a világban a változtatáshoz – pedig minden hozzánk leadott megrendelés egy-egy szavazat a tudatosabb, környezetkímélőbb logisztikai ipar támogatására. Jusson eszünkbe, hogy a „sok kicsi sokra megy”-elv a szállítmányozásban is érvényesül. A jövőt együtt formáljuk – a rész velünk egész!