Popeye, a tengerész, akinek hajóját nem éri vész és mindent megtesz, hogy elnyerje Oliva Oyl kegyeit, bátran kel birokra érte termetes Bluto barátjával. Komoly sikereit a spenótnak és a szerelemnek köszönheti, na meg annak, hogy bevált szisztémát alkalmaz a győzelem érdekében. Pontosan ezt teszi a szállítmányozó, aki megszervezi a rakomány útját és gondoskodik minden körülményről, többek között a kedvező fuvardíjról, fuvarozási eszközről, rakodási feltételekről és egyáltalán: a teljes szállítás sikeréről.

Hogyan, mikor, kivel, mennyiért?

Minden kérdésre a szállítmányozónak kell tudnia a választ.

Ő szerződik a teljes szállítási folyamat összes szereplőjével. Neki kell megtalálnia az áruszállítás optimális feltételeihez szükséges fuvarozókat, neki kell ismernie a vámszabályokat és kell intéznie a vámügyeket.

Az ő felelőssége minden hatósági és törvényi előírás betartása a szállítmányozás során. A fuvarozó rendszerint alvállalkozója a szállítmányozónak és nem is vonható felelősségre a teljes körű szállítmányozásért. Kivéve, ha a két szerep nem esik egybe. Gyanakodnunk kell, hogy Popeye idejében ez a két szerep még nem vált el egymástól és egyszerre lehetett szállítmányozó és fuvarozó, a csihi-puhik közötti szünetekben.

Miért van szüksége mitfahrerre a pilótának?

Ahhoz, hogy a raliversenyen a pilóta a terepre koncentrálhasson vezetés közben, valakinek a teljes térképet is figyelnie kell, hogy jelezhesse az irányt és a lehetséges veszélyeket.

A szállítmányozó a teljes térképet ismeri, sőt, azt is, hogy mikor érdemes indulni, ki legyen a pilóta, milyen autóval menjünk, milyen iratokra lesz szükségünk, mit mondjunk a vámosnak és hogyan csomagoljunk, hogy a rakomány is ép maradjon.

A pilóta, vagyis a fuvarozó már csak „műveleti felelős”, azaz az árumozgatással kapcsolatos feladatot végzi. A szállítmányozó felel a fuvarozó munkájáért, tehát nem lehet „okosban” megoldani a teljes logisztikát, szállítmányozó nélkül.

Ennyi hűhó egy raklapért?

Szó sincs róla, hogy egyetlen raklapnyi áruval ne kaphatnánk teljes körű szállítmányozási szolgáltatást, hiszen erre való a részrakomány-szállítás. Aki nem tud megtölteni egy kamiont, annak egyetlen dolga van: szólni a Cargo Plaza szakembereinek. Mi ugyanis erre szakosodtunk:

nem tudjuk garantálni, hogy Popeye lesz a kapitány vagy Neuville a pilóta, de azt igen, hogy annyit szállítunk, amennyi van, oda, ahová kell, akkor, amikor szükséges és úgy, ahogy a leghatékonyabb.

Kartonos, raklapos, darab-, tekercses: ezeket az árufajtákat tudjuk részrakományként célba juttatni.

Okoskodás helyett valódi érvek

A nyilvánvaló előnyökön túl – olcsóbb, gazdaságosabb, környezetkímélőbb, gyorsabb – a részrakomány-szállítás hatalmas előnye, hogy komplex megoldást nyújt egy speciálisnak tűnő problémára. Azt gondolnánk ugyanis, hogy a kevés áruhoz automatikusan elegendő csupán egy sima fuvar. Na, emiatt szokott a reptéren maradni majd végérvényesen eltűnni rengeteg szállítmány, mert a gyanútlan cégeknek például nem jut eszükbe, hogy vámot is kell intézniük. Olyan, mintha Thierry Neuville vagy Sébastien Loeb elindulna mitfahrer nélkül, mondván, hogy a Hyundai vagy a Citroën úgyis elmegy árkon-bokron. Navigátorok nélkül nincs verseny, mégis inkább a pilóták nevét jegyezzük meg, mert rendszerint nem a szállítmányozóval találkozunk az utakon, hanem a fuvarozóval.