Aki a logisztikában dolgozik, közúti szabályokkal kel és fekszik – gondolják sokszor a kívülállók, és van igazság a feltételezésben. Különösen igaz ez, ha spanyolországi szállítás is a szolgáltatások között van: az új közúti szállítmányozási törvény több éve húzódó vita után végre véglegessé vált. A spanyoloktól talán nem meglepő: a törvény főszerepét a szieszta kapta…

A Nagy Testvér, ha pihentet

„Mindenkinek jobb lesz, ha most pihenek egyet!” – bárkitől jogos mondat, ha elfáradunk munka után. Egy kamionsofőrtől pedig százszor is: törvény köti a kezüket, hogy időnként kényelmesen hátradőljenek. A logisztika Nagy Testvére, a tachográf ugyanis mindent szemmel tart. Az Európai Parlament és a Tanács 561/2006/EK rendelete világosan fogalmaz:

a napi vezetési idő nem lehet több, mint 9 óra, és ha ennek a feléhez érkezünk, legalább 45 perc szünetet kötelező tartani.
Ez persze csak az időt határozza meg – spanyolországi szállítás esetén mostantól a körülményeknek is nagyobb szerep jut.

45 óra konzervdoboz?

A napi szabályozás természetesen nem minden! Heti szinten is muszáj, hogy 45 órás megszakítatlan pihenőt tartson egy vezető azért, hogy a hátralévő munkáját megfelelő koncentrációval végezze. A nyugat-európai országokban ennek a hosszú pihenőnek a módja 2017 decemberétől szigorúan szabályozott – tilos a kamion kabinjában tölteni. A bikaviadalok nemzete eddig úgy tűnt, kivétel lesz ez alól, és

a spanyolországi szállítás hamar az európai közúti szabályok kiskapujává, konkrétabban fogalmazva a sofőrök kizsákmányolásának melegágyává válhat…
Aki ugyanis próbált már ennyi időt pihenéssel tölteni egy kabinba „zárva”, az tudja: amit vezetésre terveznek, ott szinte lehetetlen újratölteni az elvesztett energiát.

Változás a spanyolországi szállítmányozásban

Jól tudják ezt a fuvarozók is, és keményen ki is álltak a jogaikért. A spanyol szállítmányozók szövetsége, a Fenadismer egységesen kérte a közlekedési minisztert, hogy vezesse be a spanyolországi szállítmányozást érintő jogszabályok közé az uniós rendeletet. A követelés végül egy év múlva hozta meg gyümölcsét: az új közúti szállítmányozási törvény (ROTT) már tartalmazza a heti 45 órás pihenőidő kabinban töltésének tilalmát. A törvény február 21-én lépett hatályba.

Ha betartják, úgy jó!

A rendeletet csapatunk üdvözölte, hiszen az emberhez méltó munkakörülmények az egész iparág javát szolgálják. A spanyolországi szállítmányozás új regulájának be nem tartása viszont komoly fennakadásokat okozhat: a nem megfelelően eltöltött heti pihenőidő büntetése a kabinban töltött idővel arányos lesz, de akár 2000 euróig is terjedhet.

Az ellenőrzést valószínűleg a helyszínen végzik majd, szúrópróbaszerűen, és a szállodai számla várhatóan elégséges lesz az igazolásra.
Ennek tudatában azonban egy logisztikai kiszervezést kereső cégnek talán sosem volt még fontosabb olyan partnert keresnie, aki tisztában van a legfrissebb rendeletekkel. Kérdezzünk, járjunk utána, és válasszuk a legjobbat!