Valaki cipelhetné helyettem… mondjuk ki számtalanszor egy bőröndös utazás vagy egy kiadós bevásárlás alkalmával. Hasonló kívánság hatására fejleszthették ki a raktári dolgozók legújabb segítőit, a raktári robotokat. Bár a targoncák óta a fizikai terhet rég nem mi cipeljük, a rendelések gyors teljesítéséhez, az anyagmozgatáshoz eddig görög sztratégoszi képességek kellettek. Vége lenne ennek a korszaknak?

Dacból világsiker?

Egy emberként kapta fel a fejét a világsajtó, amikor a világ egyik legnagyobb webáruháza bejelentette: raktáraiban robotok veszik át a munkavégzés javát. Ez a történet is egy kudarcból indult:

egy 2001-ben becsődölt internetes áruház tulajdonosa a bukás bűnbakjának a nem elég hatékony anyagkezelést kiáltotta ki – így „dühében” két év alatt ki is fejlesztett egy robottechnikai rendszert,

amellyel gyorsabban és költséghatékonyabban lehetséges az áru felvétele, csomagolása és szállítása.

Keringő a sorok között

Ahol eddig éjjel-nappal dolgozók hosszú sorai kígyóztak a megrendelt terméket keresve, és a megfelelő csomagokhoz csoportosítva, ott most raktári robotok járják non-stop geometrikus táncukat,egész polcrendszerekkel a hátukon.

A robotok, amelyekből mára több mint 45 ezret alkalmaznak a webshop-óriás raktári szolgáltatásának részeként, a raktárosokra már csak a keresett áru kiválasztását hagyják, ám ebben is a robot komputere igazít el.

A kicsiny készülékek akár 5 mérföldes óránkénti sebességgel is száguldanak, teherbírásuk pedig a 317 kg-t is meghaladja.

Robot, akivel kezet rázhat

A raktári szolgáltatás innovációja azonban nem áll meg itt: létezik már robotkar, ami az emberi kéz érzékenységével képes mozgatni a törékeny árukat,

bizonyos mesterséges intelligenciák pedig több feladat párhuzamos elvégzésére lettek tervezve, és van olyan rendszer is, amelyet a dolgozók mobilos applikációval tudnak irányítani.

Ha valakinek a „robot” szó hallatán inkább emberszerű gép jut eszébe, annak sem kell csalódnia: egy angliai raktárban már elvégezte próbaműszakját az első olyan raktári robot, amely valóban egy hús-vér kolléga testalkatát öltötte magára.

Raktári szolgáltatás: egy korszakváltás küszöbén?

A robotok tehát dinamikus terjedésükkel hamar a raktári munkások jobb kezévé válhatnak: működtetésük gazdaságos, és gyors hibafeltárásuknak köszönhetően sok raktári balesetet is megelőzhetnek, bár hazánkban egyelőre még nem robbant be túl nagy súllyal a raktári robotosítás. A Cargo Plaza-nál a nyitottságon túl mindenek előtt az ügyfél az első: jelenünk és jövőnk aminőségi raktári szolgáltatás, ahol a kiváló munkaerő egyre ügyesebb technológiával párosul.