Fél karján raklapot egyensúlyozó robot, és okos jármű, amivel akár el is cseveghetünk! Ilyen és ehhez hasonló hírekkel találkozhat leginkább az ember, ha a szállítmányozásról hall. Látszólag nem nehéz kitalálni, hol fénylenek a logisztika állócsillagai: önvezető kamionok fejlesztő műhelyeiben, robotok páncéljai alatt…  A valóság ennél szerencsére nemcsak egyszerűbb, de színesebb is.

Mi az, ami hiányzik?

Ha egy nagy közös interjút csinálnánk a logisztikai ipar összes képviselőjével, a „Mi az, ami hiányzik?” kérdésre különféle futurisztikus eszközök helyett a munkaerő lenne a válasz. Az utóbbi évek növekedése után a legnagyobb kihívás elegendő emberi erőforrást biztosítani, a vezetők valóságos búvárokként kutatják őket, s ha már megvannak,  becsben tartják a kollégákat.

Robotok, élesben

Az egyik legjellemzőbb terület, ahol sokan a munkaerő szükséglet végét látják, az önvezető járművek. Azonban ahogy halad a fejlődés, úgy vetődik fel egyre több technikai és morális probléma: mit tegyen a jármű krízishelyzetben? Néhány napja érkezett a hír az önvezető autók első halálos balesetéről. Ez sajnos olykor velejárója a hagyományos autósközlekedésnek is, tapasztalatból mégis azt gondolom, nincs még egy olyan lény, aki a legkülönbözőbb körülményekre olyan érzékenyen reagálna, mint az ember.

Raktár, ami sosem alszik

Érdekes szegmens a raktározási szolgáltatások területe is: korábban már mi is írtunk a raktári robotokról, mert fejlesztésük izgalmas előrelépést hozhat a logisztikában. Mégsem azért fontosak, hogy egészében kiváltsák a raktári munkások szerepét, hanem hogy segítsék a munkájukat: a robotok felügyelete ugyanis koncentrációt és szakértelmet igényel, ráadásul egy sor érzékeny, törékeny szállítmány emberi kéz gondoskodását igényli, az előkészítésnél biztosan, de nemritkán az egész folyamatban.

Az ember logisztikája

Egy biztos: attól sosem kell tartanunk, hogy a munkaerőigény teljesen kiapad a logisztikából. Az okos technológiák miatt valószínűleg kevesebb kezelőre, és több fejlesztőre, gépkarbantartóra lesz szükség – de addig a Michigani Egyetem szakértője, Huei Peng szerint még sok tartós tejet elfogyaszthatunk, ugyanis mire az önvezető technológiák képesek lesznek alkalmazkodni mindenféle úti és időjárási helyzethez, még évtizedeknek kell eltelni. A Cargo Plazanál kíváncsian várjuk a technikai forradalom új fejezeteit, de legfőbb vezérfonalunk a megbízhatóság – amit kiváló kollégáink nagyon is emberi munkájának köszönhetően tartunk fenn.