Virágzik a nemzetköziség az üzleti világban. Ma már mindegy, hogy francia, spanyol vagy épp német székhelyűek a kereskedelmi ügyfeleink: az országhatárok nem állják a kapcsolatépítés útját. Ám az, aki az e-mail váltáson túl kezet fog ezekkel az ügyfelekkel, sokszor nem mi leszünk… Hanem az, aki a termékünket szállítja! Mutatjuk, hogyan válasszunk, hogy a logisztika vállalatunk jó hírnevét is építse.

Egészen jól indult, de aztán…

Logisztikai partnerünkkel mindent aprólékosan megszerveztünk, és izgatottan várjuk új, spanyol ügyfelünk visszajelzését. Mire kiderül, hogy az e-mailekkel és telefonokkal eddig sikerrel építgetett kapcsolatot fenekestül felfordította szállítmányozónk. Késve, a szieszta közepén, udvariatlan hangnemben próbálta megszervezni a lerakodást…

Tanulság? – Olyan partnerre kell bíznunk a szállítmányozást, akivel ez nem fordulhat elő.

 

Gombhoz a kabátot!

Először is ismernünk kell vállalkozásunk igényeit. Nem mindegy, hogy hetente több kamionnyi árut kell célba juttatnunk, vagy havonta néhány raklapnyit… Itt jön be a „hasonló a hasonlóval” elve, azaz nagyobb eséllyel lesz sikeres kapcsolatunk olyan logisztikai céggel, amely hozzánk hasonló léptékű. Egy kkv-kra szakosodott cégtől például nagyobb rugalmasságot várhatunk, ha nem tudunk megtölteni egy kamiont.  Mérjük fel azt, milyen kezelést kívánnak a termékeink: ha romlandóak, törékenyek, csak olyan partnert válasszunk, aki biztonsággal tudja ezt vállalni.

Nézzünk utána a „szállítónak”!

Bázisunk után jó, ha a célpontot is figyelembe vesszük.

 

Járjunk utána alaposan, hogy a kiszemelt logisztikai vállalat hová szállít és milyen feltételekkel. Mekkora tapasztalattal rendelkezik, milyen kapcsolatai vannak az adott országokban, ismerik-e a célország üzleti életre is kiható sajátosságait.

 

Ez utóbbi magában foglal a különböző számlatípusok ismeretétől a várakozási időre kiható speciális szokásokig mindent, ami a szállítással együtt működésünk ütemét is befolyásolja.

Logisztika csúcsra járatva

Mi a CargoPlazánál jól tudjuk, hogy minden megmozdulásunk egy-egy építőkockája megbízóink megítélésének.

 

Egy jó logisztikai partner mentesít az olyan részletek szervezésének terhe alól, mint a vámügyintézés, az útdíjak, ki-és berakodás optimális időzítése, és így tovább.

 

Gördülékenyen oldja meg a külkereskedelmi közvetítést, ha kell, újracsomagol, kommunikációja következetes és ellenőrizhető. Saját cégünk hírneve érdekében tehát ellenőrizzük le partnerünkét: mások értékelése, meglévő ügyfelek véleménye mind segítséget jelent, hogy a legjobb döntést hozzuk meg.