Manapság minden fejlesztésről szóló híradás a az ipar automatizálásáról szól. Izgalmas témák az önvezető kamionok, az okos raktárak, és még sorolhatnánk… de még mindig vannak olyan tevékenységek, amelyekből lehetetlen – és talán nem is érdemes – kivonni az emberi tényezőt. Ilyen az ellátási lánc egyik legerősebb kötése, a komissiózás is: lássuk, mi teszi nélkülözhetetlenné a logisztikában?

Szakzsargon egy tüsszentésben

Ha egy nem szakmabeli előtt elhangzik a komissiózás szó, gyakran egy udvarias „Egészségedre!” a válasz.

A logisztikában otthonosan mozgók viszont tudják: extra kalapemelés jár azoknak, akik ezt az összetett feladatot végzik.
A komissiózás legrövidebb fordítása az árugyűjtési folyamat. Ez annyit jelent, hogy a raktárban lévő árukészletből küldeményeket állítsanak elő – olyan méretben és összetételben, ahogy az ügyfél kívánja.

A komissiózás két arca

Sok fokozatú folyamat ez, ami az áruk megérkezésétől kezdődik, és ez a bizonyos összeállítás a cseresznye a hab tetején. Az áruelőkészítés általános mikéntjeit kettéosztó vonal a statikus és a dinamikus módszer között húzódik: ahogy a hegy és Mohamed esetében,

a statikus komissiózásnál „az ember megy az áruhoz”, míg a dinamikus esetében „az áru megy az emberhez”,
automatizált módon. Olyan műfaj ez, ahol minden egyes lépést meg kell tervezni a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében.

Térkép a megrendeléshez?

Elsősorban azt kell megválasztani, hogy egy rendelés sorrendje szerint járja be a raktárat a dolgozó (egylépcsős, soros stratégia), vagy többet teljesít egyszerre, és inkább a termékosztályok elhelyezkedése szerint halad (megrendelésenkénti párhuzamos, vagy osztályonkénti kétlépcsős komissiózási stratégia). Ha sok, viszonylag könnyű tételt kell mozgatni, a dolgozó az ún. hullámstratégia szerint mindent bejár, mielőtt visszatérne a gyűjtőhelyre; ha kevesebb, súlyos árut kell mozgatni, inkább hurokszerűen, kevert stratégiával halad.

A raktárak kincse: az ember

A leghatékonyabbnak a szakma az osztályonkénti kétlépcsős komissiózási stratégiát tartja: először összesítik több megrendelés megegyező tételeit, és gyűjtőjegyzékbe összesítik. Első lépcsőként mindezt a gyűjtőhelyre viszik, második lépésként pedig rendelésenként különválogatják.

Nem csoda, hogy ez az összetett folyamat igényli a logisztikában a legtöbb élőmunkát, ennek minden előnyével és hátrányával.
Hiszen itt jóval nagyobb az emberi tévedés lehetősége, ugyanakkor a gépek helyett gondolkodni képes munkaerő logikusabb és pontosabb osztályozást végez. Ha tehát, igazán jó logisztikai szolgáltatást szeretnénk, a komissiózás az első, aminek érdemes utánakérdezni. Ha a raktár rendben van, a megrendelő hátradőlhet!