A kerék feltalálása után talán a kartondobozok megjelenése volt a logisztika történetének legmeghatározóbb eseménye. Nem az a tárgy, ami örökre nyomot hagy az művészi esztétika kedvelőinek a lelkében, de ebben az iparágban olyan, mint a levegő: mindenhol körülvesz minket, és a működésünkhöz is ugyanolyan elengedhetetlen. Alig hisszük, hogy nem létezett mindig is…

Súlyos elődök

…éppen ezért merül fel a kérdés: mégis mi volt a kartondobozok előtt? A válasz:  faládák, farekeszek. A logisztikai cél velük is ugyanaz volt: rendezetten árukat szállítani és könnyen mozgatni őket. Egy faláda azonban nemcsak tömegét tekintve, de költségvetési szempontjából is súlyos, ráadásul nehéz volt garantálni az egyenletes minőséget. 1817-ben végül megjelentek az első papírdobozok, amelyek müzlis dobozként váltak gyorsan népszerűvé – ennél nehezebb dolgok tárolására viszont nem is nagyon voltak alkalmasak.

Az innováció magjai

Robert Gare, az amerikai nyomtatómunkás heuréka-pillanata akkor jött el, amikor egy magtartó papírtasakot véletlenül harmonikaformára gyűrt fém vonalzójával.

Ráébredt, hogy a kis baleset következményeképp olyan anyagot alkotott, aminek a magoknál talán jóval szélesebb körben hasznát vehetjük…

Így született meg a két sima felületű alátétből és egy barázdált középső rétegből álló szendvics szerkezet, ami megváltoztatta a logisztika világát.

Szépkorúak a logisztikában

162 év – ez az a szép kor, amit a kartondoboz alapja, a hullámlemezes papír eddig megélt, az elsőt ugyanis 1856-ban gyártották. A logisztikához élete első 15 évében azonban nem sok köze volt: először kalapbetétnek használták a praktikus anyagot. 1871-ben azonban Gare-nek köszönhetően üstökösként robbant be a szállítmányozás világába, így alig három év múlva el is nyerte a ma ismert méretre vágott, hajtogatható formáját.

A kartondobozt egyelőre ne tegyük vitrinbe!

Leváltják valaha a kartondoboz egyeduralmát? Az innovációk gyors ütemét látva bármi megtörténhet, de úgy hiszem, még jó ideig nem érdemes vitrinbe helyezni kedvenc költöző dobozainkat.

A kartondobozt nemcsak egyszerűsége teszi ilyen sokoldalúvá, hanem egyben a logisztika egyik legfenntarthatóbb eszköze: majdnem teljesen újrahasznosított papírból gyártják.

Ezért ideális azoknak, akik a hatékony, környezetbarát megoldásokban nem kötnek kompromisszumot – épp úgy, mint a Cargo Plaza csapata.