Egy tökéletes világban talán mindent lehetne apró darabokban, kartondobozokban szállítani. A valóság persze nem ilyen egyszerű… Ha szállítmányozó szolgáltatót keresünk, de bárhogyan szárnyal a fantáziánk, sehogy sem tudjuk elképzelni, hogyan férne fel az árunk egy kamionra, akkor is van megoldás! A logisztika nem egy elvont iparág: olyan elcsépelt motivációs klisék helyett, mint a „lehetetlen nem létezik”, mi csak annyit mondunk: túlméretes rakomány.

Mi az a túlméretes rakomány?

Mint minden más iparágban, a képzelet és a szemmérték helyett itt is fekete-fehér, száraz, de annál hasznosabb szabályokra támaszkodhatunk. Az Európai Unióban*

ha a szállítmányunk szélessége nem nagyobb, mint 3 méter, hosszúsága pedig nem haladja meg a 24 métert, pihentethetjük a fantáziánkat: még nincs szükség engedélyre.

Ha viszont túlméretes rakomány célba juttatása a feladatunk, nem hagyhatjuk ki a bürokráciát útnak indulás előtt. Ahhoz, hogy akár 250 tonnás szállítmányok is elérjék céljukat, engedélyekre van szükség.

Szabály, szabály hátán

Ezek mikéntje persze mutat némi eltérést a tagállamok között. Az irányelvek természetesen ugyanazok, így szemléltetésképpen a hazai szabályokra fókuszálunk. Ha megvagyunk az első lépéssel, azaz meghatároztunk, hogy szállítmányunk a túlméretes rakomány kategóriájába esik-e, jöhet az útvonalengedély igénylése az illetékes közútkezelőtől. Hogy megkapjuk-e, két fő faktoron múlik: ha a rakomány szétbontható normál méretű darabokra, szállítható több járművel az engedély indokolatlanná válik. És itt jön az, amiért maximum fohászkodhatunk: a tervezett útvonal teherbírása és állapota. Jó esetben rendben találják, és jöhet a mérés: ha a rakomány súlya meghaladja a 40 tonnát, az eljárási díj mellett túlsúlydíjat is kell fizetni.

Ne tévedj el!

A logisztikai tevékenységet mindig megéri kiszervezni – túlsúlyos rakomány szállítása esetén viszont sziklányi terhet vesz le a vállunkról. Ha így teszünk, a fenti szabályozásokat nem nekünk kell fejben tartani és intézni (miközben a főtevékenység feladatai úsznak). Válasszunk megbízható alvállalkozót, és nyugodtan hátradőlhetünk! Így a papírmunka mellett a megfelelő járműkíséretet, a precíz és bombabiztos rögzítést, a megfelelő trailer/kocsi biztosítását és a közúti ellenőrzésre való szakszerű felkészülést is biztosra vehetjük.

Jó hír, hogy a magyarországi engedélyeztetésen nem múlik a sebesség: az uniós átlag egyik leggyorsabbjaként, már 2,5 munkanap alatt megszerezhetők a szükséges engedélyek.

Nemzetközi szállításnál ez persze tovább bonyolódik – de ha megfelelő szállítmányozót választ, a cége életében mindez nem lesz több mint egy rutinintézkedés.

Kastély, kerekeken?

Túlméretes rakomány lehetünk mi magunk is, amikor felpattanunk a gyerekkori dömperre – de a CargoPlaza csapatának emellett is van egy-két kedvenc példája a túlméretes rakomány végtelen lehetőségeire.

Egész egyszerűen nincs olyan, amit egy kamion ne tudna célba juttatni…

Az egyik leggyakoribb alkalmazás az építőipari alkatrészek szállítása: az úszómedence hosszúságú rönkfától a monumentális betonelemeken és gigantikus kábeldobokon át a méretes tartályokig. Támogatott már javításra szoruló utasszállító repülőt vagy hajót is kamion a javítás helyszínére. Az egyik leglátványosabb példa kétségkívül a tengerentúlon bevett költözési forma. Ilyenkor egész házakat szállítanak – az erről szóló tévéműsorok észrevétlenül kötik le a menthetetlen logisztikus szabadnapjait. Túl nagy falat tehát nem létezik a logisztikában: ha jól választunk partnert , bármit gördülékennyé tehet.

*Európai Uniós országok közötti nemzetközi szállítás esetén, az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóságának aktuális iránymutatása alapján.