Január 4-én ünnepelte a Cargo Plaza Kft. fennállásának 16. évfordulóját. A megtett utat kétféle nézőpontból vizsgálhatjuk. Egyfelől partnereink tudnak a jelenlegi vagy a közelmúltbeli teljesítményünkről objektív véleményt mondani, szerintem viszont legalább ennyire érdekes a másik perspektíva, vagyis az, hogy a megtett utat a kiindulási pontunkhoz viszonyítjuk.

Bár a memoárom megírásával még várni szeretnék egy kicsit, azért jó látni, hogy a kezdetektől hová jutottunk.1994-től 1999-ig egy magyar, 1991-től 2001-ig pedig egy angol-magyar vegyesvállalat szállítmányozási részlegén szívtam mindent magamba, ami csak a szakmából megtanulható volt.

Ezen tudásomra alapozva 2002 elején indítottam önálló vállalkozást Cargoplaza néven. Tipikus magyar történet volt kölcsönirodával, kölcsön bútorokkal. A technikai hátteret egy Minolta nyomtató, egy ugyan már nem tárcsás, ám korszerűnek nem éppen mondható vonalas telefon jelentette. No, meg egy CD atlasz. Ez a képen látható, akkoriban csúcstechnikát jelentő kompaktlemez nélkülözhetetlen volt a munkámhoz.

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy én voltam akkoriban a szállítmányozási cégemben a speditőr. Meg a bérszámfejtő. Meg az adminisztrátor. És az ügyintéző és az egyszemélyes call center is. Szóval, ebben a „one man showban” kiemelt szerepet kapott a CD-atlasz, mert ennek segítségével szerveztem meg a lehető leghatékonyabb – értsd a megbízó számára a legköltségtakarékosabb – szállítási útvonalakat. A digitalizált térképek – szemben a hagyományos papíralapúakkal – abban is jó szolgálatot tettek, hogy egyértelműsítsem az ugyanazon nevű, de mégis akár több száz kilométerre található településeket. Ugye, nem kell magyaráznom, hogy ez egy olyan vállalkozás esetében, ahol a határidők teljesítése kardinális kérdés, mennyit nyomott a latban. Neue Stadtból például jó pár akad Németországban, és egyáltalán nem mindegy, hogy hol (akár néhány száz kilométerrel arrébb) várják az oda címzett szállítmányt.

A másik, legalább ennyire fontos újítás az életünkben a klasszikus szállítmányozásról a részrakományozás felé történő elmozdulás volt. Ekkor fedeztük fel a logisztikában megjelenő piaci rést, ahová betörhettünk. Idővel egész Európát behálóztuk, célországaink között mára Spanyolország, Portugália, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia, Szerbia, Bulgária, Horvátország, Törökország szerepel.

Működésünk alatt hamar kiderült, hogy részrakományos árutovábbító tevékenységünkhöz nélkülözhetetlen egy tranzitraktár megléte, így 10 évvel ezelőtt Budapesten kialakítottunk egy, az ügyfeleink kényelmét szolgáló raktárbázist, ahol 3 napig számukra ingyen biztosítunk tárolási lehetőséget. Tranzitraktár kapacitásunkkal azonban nemcsak hazánkban, de az Ibériai-félsziget nyugati ill. déli részén is jelen kívánunk lenni. Most induló szolgáltatásunkkal várhatóan már idén felrajzoljuk magunkat Spanyolország logisztikai térképére.

Vállalkozásunk az eltelt évek alatt 2 főről 7 fősre duzzadt. Ezzel együtt ügyfélszámunk is jelentős emelkedésnek indult. Megrendelői állományunk növekedése viszont indokolttá tette, hogy a raktárlogisztikában tovább erősítsünk, egy nagyméretű, saját raktárban gondolkodjunk. A 1000m2 hasznos alapterületű építmény tervei már elkészültek, engedélyeztetésük megtörtént, és az építéshez szükséges telek is a birtokunkban van. Az év első harmadának feladatai közé tartozik majd a megterveztetett közművek és útcsatlakozások kiépítése. A beruházáshoz pályázati forrásokat is igénybe kívánunk venni, jelenleg pályázatunk pozitív elbírására várunk, hogy még idén elkezdődhessen a munka látványosabb része, amiről természetesen tájékoztatjuk majd olvasóinkat.